top of page

ADBLUE İLE TANIŞIN!

Adblue Nedir?

Yüksek performans, güçlü bir motor, maksimum konfor ve gelişmiş güvenlik donanımları… Bir otomobilden beklentiniz bu özelliklerle sınırlıysa otomotiv dünyasının görüş açınızı genişletecek yeniliklerine kulak vermek isteyebilirsiniz. Dünya, temiz çevre ve sıfır atık kavramlarıyla yeniden dizayn edilirken otomotiv teknolojisi zararlı gaz salımını azaltan, çevre dostu çözümler sunmaya devam ediyor.

Özellikle dizel motorlu araçların atık gaz salımını düşürmeyi hedefleyen bu çözümler, egzoz gazının içindeki azot oksitin %67 oranında azaltılmasını amaçlıyor ve araç sahiplerini Adblue çözeltisi ile tanıştırıyor. Araçların ideal egzoz salımı değerlerini belirleyen Euro 6 Emisyon Standartları, İki farklı bileşenden oluşan bu çözeltinin kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu kılıyor. Adblue çözeltisinin bir yakıt ya da yakıt katkısı olmadığı biliniyor. Öyleyse çevre kirliliğini önlemenin önemli adımlarından biri olarak görülen Adblue nedir? Hangi araçlarda kullanılır ve nasıl çalışır?

Adblue Nasıl Çalışır?

Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar. Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı üzerine püskürtülen sıvı, sıcaklığın etkisiyle amonyağa dönüşür ve dizel yanması sonucu oluşan nitrojen oksit ile reaksiyona girer. Böylece parçalanan atık gaz, zararsız nitrojen ve su buharı halini alır. Aşağıdaki videoda adbluenun çalışma mantığını görebilirsiniz.

Adblue Nereden Alınır?

Eski dönemlerde sadece tır, kamyon ve yolcu otobüsü gibi ticari araçlarda kullanılan, günümüzde ise binek otomobillerde de kullanımı yaygınlaşan Adblue sıvısını, benzin istasyonlarından satın alabilir ya da yetkili servisinizde dolum işlemini yaptırabilirsiniz. Ayrıca talimatları takip ederek oldukça basit olan dolum işlemini kendiniz de yapabilirsiniz.

Araçlar, her 1000 kilometrelik sürüş için ortalama 1 litre Adblue sıvısına ihtiyaç duyuyor. Genel bakım sırasında yetkili servis tarafından yapılan dolum işlemi sonunda, 10 ila 15 bin kilometre sürüş yapmak mümkün. Otomobillerde bulunan ikaz sistemi ise tankta bulunan emisyon sıvısı azaldığında sürücüyü uyarıyor. Adblue sıvısı bittiğinde otomobili çalıştırmak mümkün olmadığından sürücülerin yapılan uyarıyı dikkate alması ve uygun koşullarda dolum yapması gerekiyor. Adblue dolum kapağı, genellikle dizel yakıt kapağının yanında bulunuyor ve dolum işlemi sırasında otomobilin mutlaka kapalı konuma getirilmesi gerekiyor. Dolum işlemi sonrası artan sıvı saklanabiliyor. Temiz, kapalı bir kapta, direkt güneş ışığına maruz kalmadan saklanması gereken Adblue sıvısı, -11 derecede donmaya başlıyor. Ancak normal hava koşullarına dönüldüğünde yeniden kullanıma hazır hale geliyor. İdeal saklama derecesi -6 ile 25 derece olan Adblue, doğru koşullarda saklandığında 1 yıl boyunca güvenle kullanılabiliyor.


Online mağazamızdan Onblue ürünlerimizi detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

bottom of page